Remember what I told you.


Kiirettä, hässäkkää = pikapäivitys.
Blogin postausten rivien välistä on varmaan pystynyt lukemaan, ettei Nucalla ole ollut kaikki kohdillaan vähään aikaan. Ja tottahan se on, nyt on selvinnyt syykin. Nucalla on siis ollut jo pidempään kaikenlaista ”pientä” vaivaa, sellaisia salakavalia juttuja, joihin ei aluksi kiinnitä kovin paljoa huomiota. Se alkoi hiljalleen laiskistua ja muuttua olemukseltaan ”veteläksi”, Nuca ei enää innostunut juuri mistään ja jos innostui, kunto loppui kesken. Putte Possu alkoi myös lihomaan, mikä osaksi johtui varmasti uudesta ruuasta ja aktiivisuuden vähenemisestä (ei pulkkakaan saa kovin hirmuisesti liikuntaa kun sitä vedetään perässä…). Lihakset vetivät Nucalla jatkuvasti jumiin, vaikka hierottiin, alkulämmiteltiin ja jäähdyteltiin. Remmiräyhäämisestäkin alkoi tulla laimeampaa! Eli periaatteessa Nucan koko olemus muuttui pikkuhiljaa.
Olin Nucaa hierotuttamassa agilityohjaajalla, ja Nuca alkoi ”tiputtelemaan” käsittelyn aikana. Suomeksi siis pissasi vähän kerrallaan. Hieroja alkoi sitten miettimään, olisiko Nucalla eturauhas ongelmia. Ne voisivat selittää takapään jatkuvan jumiutumisen. Päästiin heti seuraavalla viikolla eläinlääkäriin, missä Nucaa tutkittiin, ja kyllä, sen eturauhanen oli laajentunut. Neljävuotiailla koirilla se on täysin normaalia, eikä se Nucalla ollut kovin paljoa laajentunut. Mietittiin eläinlääkärissä myös Nucan muita oireita, ja päätettiin ottaa verikoe kilpirauhasarvojen tutkimista varten (Nucallahan on kilpparit katsottu ja kaksi kertaa). Tulosten saamiseen menisi reilun päivän verran, mutta Nuca sai eturauhasta pienentävää lääkettä (tulevaisuudessa voi olla, että Nucalta nipsaistaan miehisyys pois, jos tilanne sitä vaatii). Roki sai samalla reissulla rokotukset.

Tulokset tulivat ja Nucan kilppariarvot olivat iiiihan päin metsää, sillä oli selkeästi kilpparin vajaatoiminta. Lääkitys piti aloittaa heti. Nuca söi siis aluksi eturauhasongelmaansa viikon kuuriin, joka ”toimii” seuraavat 5kk. Nyt se on syönyt troppia kilppariin muutaman viikon ja helpotusta on havaittavissa. Nuca kävelee taas halukkaammin lenkillä, leikkii Rokin kanssa, räyhää täydellä teholla, juoksee, innostuu asioista, on selvästi oma itsensä <3. Ja sitä vanhaa tuttua Nucaa ollaan tässä jo kaivattukin!
Rokin kasvattajalta sain pentukansion, missä oli myös artikkeli kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Siihen olin jo aiemmin alleviivannut oireita, joita Nucalla oli. Kilpirauhanenhan vaikuttaa moneen asiaan, joten oireitakin on erilaisia ja pitkä litania. Nyt kun katsoo artikkelissa olevaa listaa, mitä Nucalla oikeastaan niistä oli?
·         uneliaisuus, tylsämielisyys
·         rasituksensietokyvyn aleneminen
·         painonnousu
·         kylmänarkuus (vesihäntä trimmin jälkeen?)
·         mielialan vaihtelut
·         herkästi kiihtyminen
·         lihasten heikkous ja jäykkyys
·         jalkojen ”raahaaminen”
·         kuiva, lohkeileva ja hilseilevä iho
·         karkea, kiilloton tai pentumainen turkki
·         märkäiset tai muut ihotulehdukset (Nucalla tukkeutuneet ihohuokoset?)
·         heikko sukupuolivietti
·         ripuli
·         kuivat silmät (Nucalla vuoto)
Tietenkään kaikki Nucan oireilut eivät välttämättä johdu kilpirauhasesta tai eturauhasesta. Kaikki pienet asiat vaikuttavat toisiinsa jollain tavalla, eikä niitä asioita aina edes osaa ajatella. Tärkein juttu on kuitenkin se, että Nuca voi jo paljon paremmin :).

Rokista sen verran, että sen pienessä maailmassa on tapahtumassa yksi mullistus, josta kerron sitten myöhemmin ;). Ja Rokin agility kuulumisia luvassa myös joskus myöhemmin, paremmalla ajalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran akuutti ripuli

Te amo tanto.

Treenisuunnitelmat