Syväluotaus 1/3: Nuca

"Push my back so I make sure, you're right behind me as before"


Nuca aka Herra Hepuli on aina menossa mukana. Nucan lempipuuhaa on syöminen ja omien ihmisten kanssa touhuaminen. Se on aktiivinen neropatti, joka loistaa tokossa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä; Nuca tunnistaa itsensä myös mm. Uzziksi, Nusa Peeksi, Nucaziniksi ja Nuspuksi.


Nuca on perheemme ensimmäinen koira ja se asuu vanhempieni luona. Sen kanssa on tullut opittua kaikenlaista, sillä herra on monimutkainen persoona. Nuca on herkkis, joka kaipaa oman laumansa luomaa tukirinkiä, mutta tekee itsenäisiä - joskus hätiköityjä - päätöksiä. Pentuna Nucaa sosiaalistettiin runsaasti, mutta se on perusluonteeltaan epävarma tyyppi. Jos se ei rähisemällä saa jännittäviä kanssakoiria katoamaan, se tuijottelee seinille ja jos osaisi, viheltelisi hermostuneena itsekseen esittäen välinpitämätöntä. Nucalla on myös kovempi puoli, se osaa olla itsepäinen ja joskus se vetää ihmisiä nenästä. Kerran opittu asia jää Nucan mieleen pysyvästi ja joskus se kuvittelee osaavansa asiat paremmin kuin ohjaajansa.


Harrastukset ovat tämän neropatin juttu. Se on loistava tokossa ja rakasti agilitya, joka on jalkaleikkauksen jälkeen jäänyt. Palkintojen toivossa herra menee vaikka perä edellä puuhun. Mitä vaan yhdessä tehdään, Nuca on aina valmis - ja innokas - kuin partiopoika. Se rakastaa kaikkia hommia, mitä sille järjestetään. Nuca on huippu harrastuskaveri: se on nopeaälyinen ja tekee kaiken intoa puhkuen. Pikkuveli harrastaakin tokoa säännöllisesti.

"Uskollinen, tottelevainen, iloinen, uuttera, rohkea ja tasapainoinen. Erinomaisesta ymmärtämiskyvystä johtuen erittäin oppivainen. Sopeutuu kaikkiin tilanteisiin ja ilmasto-olosuhteisiin". Näin kuvailee rotumääritelmä espanjanvesikoiran luonnetta ja käyttäytymistä. Muuten tuo kuvaus osuu Nucaan hyvin, paitsi rohkeuden, tasapainoisuuden ja sopeutuvuuden osalta. Nasua lainataksemme: On vaikea olla rohkea”, sanoi Nasu vähän niiskuttaen, ”kun on vain Hyvin Pieni Eläin. Täältä voi lukea pohdintoja rotuvalinnasta ja siitä, kuinka meille valikoitui espanjanvesikoira: Te amo tanto - miksi espanjanvesikoira?


Nucalla on myös huumorintajua, vaikkei se ehkä aina tule esille sen jurottavasta olemuksesta. Nuca rakastaa kaikenlaisia leikkejä, erityisesti noutamista. Sillä on omat hömpöttely-juttunsa kuten jalkapyyhkeen varastelu, luuprojektit ja omaperäinen tapa äännellä. Nuca nauttii myös leikeistä muiden - tuttujen - koirien kanssa, sitten kun sillä on turvallinen olo.


Nuca on melkoinen hoivakoira, se pitää huolen omasta laumastaan jos joku sairastaa. Sillä on hassu tapa pitää vahtia, jos meidän isä aivastelee: herra istuu makuuhuoneen ovella ja tuijottelee isäntää kulmat kurkussa. Herra Hepuli myös osaa rauhoittua sille tärkeiden tyyppien kainalokaveriksi.


Nucan terveys on sen heikko kohta. Vuonna 2013 Nucalla oli ongelmia lihasten ja virkeyden kanssa. Se laiskistui ja pulskistui. Hieroja epäili eturauhasongelmia kun kesken hieronnan herra alkoi tiputella pissiä pöydälle... Eläinlääkäri totesi eturauhasessa laajentumaa ja samalla tuli otettua kilpirauhasarvot. Nucalta oli otettu kilppariarvot aiemminkin, se kun alkaa olla yleinen vaiva espanjalaisilla. Ja niin Nucalla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta vuonna 2013. Nuca myös kävi eläinlääkärin pöydällä poistattamassa pallerot jalkovälistä, ettei eturauhanen pääsisi laajentumaan enempää. Vuonna 2014 Nuca joutui uudelleen lekurin pöydälle kun sen toinen takajalka vaati operointia. Tällä hetkellä Nuca voi mainiosti, jos ei oteta hieman pullukkaa ulkomuotoa huomioon.


Nuca on maailman paras ystävä ja mahtava "pikkuveli". Nuca on täydellinen Nucakaksi. Se tulee aina olemaan se ensimmäinen Ykkösmies, vaikka laumamme onkin kasvanut jo useammalla karvakorvalla. Nucalla on erityinen oma paikkansa koko perheen sydämessä.

Pikkuveli 12vko (2009)

(Seuraavassa "Syväluotauksen" osassa tutustutaan lähemmin Roki Roo Rumpsteriin ;) ).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran akuutti ripuli

Te amo tanto.

Treenisuunnitelmat