Raakaruokinnan koekaniini

Postaus rönsyilee siis tekstiä Doulan raakaruokinnasta. Allekirjoittanut ehti olla pitkään kiinnostunut koiran raakaruokinnasta, mutta epävarmuus siitä, osaako hoitaa homman oikeasti "kotiin asti", jarrutti. Rokihan on ollut jo pitkään sellaisella ruokavaliolla, että 1/3 osa nappuloista korvataan raa'alla. Doulan saapuessa meille, sekin pääsi kokeilemaan tätä ruokintatapaa. Aluksi tämä tyyli passasi Doulallekin ihan hyvin, mutta sitten alkoi tulla vatsavaivoja, joista ei meinattu päästä millään eroon. Ja D oli oikeasti ollut rautavatsainen koiruus! Lopulta nappulat eivät maittaneet tytölle enää ollenkaan, joten allekirjoittanut sai loppusysäyksen ja "syyn" kokeilla raakaruokintaa - viimeinkin.

Koiran raakaruokinnasta löytyy pilvin pimein tietoa ja "tietoa" niin netistä kuin kirjallisuudestakin. Usein tieto on melkoisen suurpiirteistä, joka ainakin itseäni häiritsee suunnattomasti. Raakaruokinta ei ole rakettitiedettä, mutta faktojen pitäisi olla varmistettuja ja itse halusin saada vastauksia mm. kysymyksiin miksi ja miten. Mitkä ovat koiran tarpeet? Miten sen ruoansulatus oikeasti toimii? Uskonko kaikkiin väitteisiin, mitä eri lähteissä sanotaan? Uskonko koiran tarvitsevat hirmuisesti kasvismössöä, vaikka se ei omalla järjellä mietittynä tunnu loogiselta? Noidankehä ja allekirjoittaneen hulluus oli "valmista kauraa", kun etsin tietoa, kertasin vanhaa ja vertailin kaikkea koiran raakaruokintaan liittyvää (myös unissani...). Monia lamppuja syttyi, kun pläräilin useille koiraihmisille tuttua Katiskaa. Suosittelen! Itse päädyin myös ostamaan Katiskasta koiran raakaruokintaan liittyvän opuksen, joka antoi varmuutta aloittaa Doulan raakaruokinta. Raakaruokinnalla tarkoitan raakaan lihaan perustuvaa ruokintatyyliä(jossa pääpaino ei ole luissa).

Tiedon imuroinnin ja käsittelyn jälkeen tein laskutoimituksia. Hemmetin monia laskutoimituksia. Minä, matematiikan vihaaja. Suunnittelin Doulalle Kolmen Viikon Kierroksen, joka pyörii jo mukavasti tässä toista kertaa. Jokaisen päivän ravintoaineet on laskettu, kuten myös jokaisen viikon keskimääräiset ravintoaineet. Nämä on taas suhteutettu juuri Doulan tarpeisiin. Jokaisessa kolmen viikon kierroksen "itsenäisessä" viikossa on omat peruslihansa, perusluut ja viikottain annettavat raaka-aineet (kuten sisäelinpäivät). Jokaiseen viikkoon kuuluu myös lisäravinteita, joita annetaan hieman vaihtelevasti kierroksesta ja viikosta riippuen. Annoskoko on noin 400g/pv (vaihtelee 340g-500g:n välillä).

Siirtyminen raakaruokintaan kävi Doulan kannalta varsin kivuttomasti. Aluksi vähennettiin nappula määrää ja lisättiin samalla raa'an määrää (nappuloiden seassa). Seuraavaksi jätettiin nappulat kokonaan pois, mutta pienellä määrällä kaurapuuroa korvattiin ennen nappuloista saatua hiilihydraattimäärää noin viikon ajan, jotta vatsa saisi hieman enemmän hiilihydraatteja (joihin vatsa oli siis tottunut nappularuokinnassa), kuin mitä se saisi vaan raakaa syömällä. Lopulta siirryttiin kokonaan raakaan. Lihaisien luiden osaa ruokinnassa näyttelivät aluksi jauhetut muodot, koska Doulalla oli edelleen tapana hieman hotkia luita. Nyt se kuitenkin muistaa jo olla maltillisempi ;). "Siirtymäkaudella" Deedeen vatsa toimi koko ajan oikein hienosti, se innostui taas ruokintatilanteesta ja söi halukkaasti (vaikka onkin edelleen melko hidas syömäri...).

Doula on siis ollut raakaruokinnalla nyt reilun kolme viikkoa. Olenko sitten huomannut joitakin muutoksia? Kyllä! Ensinäkin Doulan "henkinen piristyminen" sai lisäpotkua: se edistyi leikkimisessä ja leikkimielisyydessä isoin harppauksin. Karva on voinut hyvin jo pidempään ja ennen raakaan siirtymistä (uskoisin kiitoksen kuuluvan Nutrolin-tuotteille ja ahkeralle harjaukselle), mutta nyt se näyttää jo erityisen hyvinvoivalta ja kiiltävältä. Samoin tytön vatsaan on alkanut kasvamaan uutta karvaa :). D on myös selkeästi pystynyt käyttämään raakaravinnon paremmin hyödykseen... ensimmäisen kolmen viikon aikana se lihoi reilun kilon... Eli ruokamääriä ja erityisesti niiden rasvamääriä pitää hieman säätää vielä...

Doulan suosikkievästä on selkästi lohi ;). Emännälle ja Mörölle on kehittynyt hauska (joskus sana hauska on hieman enemmän lainausmerkeissä) harrastus D:n raakaruokinnan ympärille: paloittele, punnitse, pakasta ja sulata. Toistaiseksi tällaiset toimenpiteet suuremmassa mittakaavassa ovat vaatineet totuttelua ja opettelua, mutta on ollut ihan mukavaa. Mörkö on meillä paloittelumestari ;). Haastavampaahan koiran raakaruokkiminen arkisessa elämässä on, kuin nappuloilla ruokkiminen, mutta itse ainakin olen toistaiseksi tykännyt hommasta. Yhden viikon annokset teen etukäteen ja otan aina edellisenä päivänä seuraavan päivän eväät jääkaappiin sulamaan. Tämä helpottaa arkea: mieluummin "uhraa" sunnuntaista hieman aikaa annosten kokoamiselle, kuin väsää hätäisesti annoksia kokoon ja myllää pakastimen ympäri päivittäin. Tuo kolmen viikon kierros kyllä helpottaa sillä tapaa, että pystyy laskemaan, paljonko mitäkin raaka-ainetta menee tietyn ajan sisällä (mistä saa myös laskettua kustannusten määrää). Ja jos tulee jotakin häikkää esimerkiksi koiran ruoansulatuksessa, voi katsoa "kierroskartasta", mikä on mahdollisesti aiheuttanut vatsan sekoittumisen, jos ruoka on ollut siihen syypäänä.

Jossain vaiheessa yritän saada kasaan postauksen, miten meillä raakaruokinta hoidetaan käytännössä ja mitä lihoja/luita/muita raaka-aineita ja lisäravinteita me suositaan. Siihen postaukseen pyrin liittämään myös kuvamateriaalia ja ehkäpä jonkin kuvan/kaavion myös tuosta meidän kolmen viikon kierroksesta :).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran akuutti ripuli

Te amo tanto.

Treenisuunnitelmat