Treenisuunnitelmat



Varmasti suuriosa koiraharrastajista haluaisivat treenata koiransa kanssa niin, että koira kehittyy ja tulee onnistumisia. Hyvät treenit hyvällä fiiliksellä ovat ainakin omia suurpiirteisiä "tavoitteita" jokaisen treenihetken osalta. Se, minkä jokainen itse mieltää hyviksi treeneiksi, saattaa poiketa toisen treenarin näkemyksistä, joten jokainen itse määritelköön sen, millaiset ovat hyvät treenit. Itse (näin kunnianhimottomana ja ei-niin-tavoitteellisena treenarina) pidän ehkä sitä huippufiilistä (ja toki onnistumisia, niin pieniä, kuin isojakin!) päällimmäisenä kriteerinä hyville treeneille, koska jos itse nillitän siitä, ettei koira kokenutkaan mitään hurjaa läpimurtoa jonkin liikkeen kohdalla, jokaikisissä treeneissä, ei meillä välttämättä ihan niin huippuhauskaa olisikaan. Satunnainen pelleshow saattaa kyllä olla suora sivutuote tästä hyvän fiiliksen tavoittelusta...

Jotta tulisi niitä onnistumisia ja tapahtuisi kehitystä, treenit pitäisi suunnitella etukäteen. Treenisuunnitelmien luomiseen on ihan yhtä monta tyyliä, kuin on harrastajaakin, joten suunnitelmat kannattaa laatia ennen kaikkea itselleen, ja siten, että itse ymmärtää niitä.
Itse aloin ehkä "oikeasti" suunnittelemaan Rokin tokotreenejä vasta joskus 2014 vuoden tienoilla. Tällöin kirjasin itselleni ylös, missä mennään ja minne ollaan menossa. Siis mitä asioita halutaan saavuttaa. Omat tavoitteeni ovat tavallisesti aika pieniä, eivät mitään sellaisia, että haluan olla valmis tähän ja tuohon tokokokeeseen, ja haluan ehdottomasti 1-tuloksen tästä, jotta pääsen etenemään jonnekin. Aluksi tavoitteet olivat sitä luokkaa, että kunhan saan tuon seuraamisen "valmiiksi" parissa kuukaudessa. Ja sitten tahkottiin ja tahkottiin, ja omaan silmään saatiinkin edistymistä aikaiseksi, paitsi mitä nyt vanhat tutut ongelmat nostivat päätään tietyin väliajoin - ehkä siksi, ettei mietitty treenejä, saatikka kriteerejä ihan loppuun asti.
Nyt olen kokenut jonkinsortin ahaa-elämyksen, ja alkanut pilkkomaan liikkeitä oikeasti pienen pieniin osiin! Kun se yksi palanen on oikeasti kunnossa ja koira osaa sen (riittävästi onnistuneita toistoja eri ympäristöissä!), siirrytään seuraavaan pieneen osaseen, jolloin harjoittelusta saadaan eräänlainen jatkumo, jolla on selkeä suunta - eli mikä on se lopullinen tavoite jonkin liikkeen osalta, miltä haluan sen oikeasti näyttävän kun se on "valmis". (Ps. Lainausmerkit ovat kovassa käytössä, sillä olen sitä mieltä, ettei tokossa olla koskaan oikeasti "valmiita").

treenipäiväkirja


Edelleen olen itse aika huono suunnitelemaan sellaisia tavoitteita, mitkä olisi pakko saavuttaa jonkin tietyn ajan sisällä. Tämä johtunee siitä, ettei meillä Rokin kanssa ole mitään suuria kisatavoitteita. Olisihan se kiva, jos oltaisiin uskaltauduttu kisoihin ja edettykin luokissa vaikka sitten, kun Roki on jotain 8v...

Ennen yksittäisiä treenejä kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita, jotta treeneillä olisi selvät sävelet sinne kentälle/hallille/mihin tahansa astellessa:
  • Mitä asioita haluat treenata? Minkä liikkeen tai liikkeen osa-alueen otat työn alle
  • Mitä haluat saavuttaa tässä treenissä? Mikä on tärkein kriteerisi (tai useampi kriteeri) näissä treeneissä minkäkin liikkeen/osa-alueen kohdalla?
  • Montako toistoa tarvitset, että saavutat sen, mitä haluat? Miten pääset asettamaasi tavoitteeseen?
  • Miten palkkaat? Palkkaatko aina samalla tavalla vai vaihteletko palkkaustyyliä? Millä palkkaat?
  • Mieti valmiiksi, mitä teet jos koira tekee "virheen"?
Jotta treenit eivät junnaisi paikoillaan, pitää tehtävää/tehtävän osaa myös vaikeuttaa asteittain. Vähän treenistä riippuen vaikeutuminen totetutetaan treenin sisällä / pitemmällä ajanjaksolla. Kannattaa kokeilla joskus myös poistua sieltä omalta mukavuusalueelta, eikä pelätä omia tai koiran virheitä! Monipuolinen treenaaminen ylläpitää sekä ohjaajan, että koiruuden intoa yllä ;)

Treenien jälkeen tehty työ olisi hyvä purkaa itselleen. Toiset tykkäävät purkaa harjoitukset ihan konkreettisesti paperille, toisille riittää omassa pääkopassa asioiden läpikäyminen. Itse kirjoitan purkutyöt ihan suosiolla ylös, koska aina treenit eivät etene suunnitelmien mukaan. Kirjaan ylös miten tehtiin, millaisilla etäisyyksillä, montako toistoa/sarjaa, millä lailla palkkasin, millainen oli koiran asenne ja fiilis, mikä oli vaikeaa, mitä pitäisi suunnitella tarkemmin etukäteen, missä saatiin onnistumisia jne. Samalla kirjaan ylös mahdolliset uudet treenivinkit tai omat treeni-ideat!




Itse teen yksityiskohtaisemman treenisuunnitelman aina viikottain. Suunnitelmassani on yleensä 3 treenikertaa/viikko, mutta pikkujuttuja saatetaan treenata useamminkin. Noita kolmea kertaa pidän kuitenkin "varsinaisina" treeneinä, jolloin ollaan vähän enemmän tosissaan tämän homman kanssa. Treenien lukumäärä on ihan koira- ja ohjaajakohtaista, mutta meille Rokin kanssa tuo kolme on aika sopiva. Rokihan jaksaisi treenata vaikka joka päivä, mutta silloin siitä tulee turhan ylivireinen ja arjessakin vähän ärsyttävämpi, jos ei jossain vaiheessa päästäkään treenaamaan. Minusta myös lepo on koiralle tärkeää; joskus koira on enemmän pitkän metsälenkin, kuin tokotahkoamisen tarpeessa.

treeniarkisto
Olen melko maaninen treenien suunnittelija, nyt kun olen päässyt sen makuun. On hiukkasen huvittavaa, että ohjaaja, jolla ei oikeastaan ole mitään "suurempia" tavoitteita, pitää vanhaa kunnon treenipäiväkirjaa, johon tulee niin viikottaiset suunnitelmat, purkamiset ja aika ajoin tilannekatsaukset ylös. Kehitin myös "modernimman" treenimuistion itselleni, jossa näkyy kuukausittain liikekohtaiset treenikerrat ja treenien pääasialliset "teemat". Treenimuistiossa on myös oma kommenttiosionsa, johon laitan ylös päällimmäisiä fiilikiä ja muuta höpöhöpöä.
Viimeisimpänä - näin lomalle heittäytyneenä - aloin rustailemaan yksityiskohtaista, asteittain vaikeutuvaa treenisuunnitelmaa jokaisen liikkeen varalle. Näistä suunnitelmista näen oikeastaan tärkeimpänä sen, osaako koira oikeasti jonkin asian. Onko sen kanssa oikeasti tehty riittävästi toistoja, myös eri ympäristöissä, jotta voisin olettaa sen todella tietävän, mistä on kysymys ja millaiset kriteerit sen tulee "täyttää". Idean ja oikeastaan mallinkin sain täältä: *klik*

Liikekohtainen treenisuunnitelma
(rukseja ei ole kertynyt vielä, kun suunnitelma on "kehitteylyvaiheessa")


Jotta näkisi itsekin kunnolla, missä mennään, treenien videointi silloin tällöin olisi paikallaan. Itse vielä kehittelen sitä omaa kriittisyyttäni sen suhteen, miltä haluan meidän työskentelyn näyttävän, ja videoiden viileän ulkopuolinen tarkastelu on auttanut paljon hahmottamaan sitä, pidänkö oikeasti kriteereistäni kiinni, käyttäydynkö jotenkin kummallisesti jossain liikkeen vaiheessa, käytönkö turhaa vartaloapua, palkkaanko oikein oikeassa kohdassa jne. Vanhojen ja uusien videoiden vertailulla pääsee jyvälle siitä, missä ja miten kehitystä on tapahtunut; tämä toimii kivasti tsempparina silloin, kun tuntuu ettei homma etene mihinkään!

Hyviä, iloisia ja onnistuneita treenejä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran akuutti ripuli

Te amo tanto.