Vegaanikoira?


Karvat nousevat pystyyn ja vähän hirvittää. Hetki sitten facebookin ihmemaailmassa kaivattiin mielipiteitä siitä, miksi koiran ruokinnan tulisi perustua lihaan, miksi koira ei voisi ruokkia pelkästään kasvisravinnolla. Selitykseksi ei (ilmeisesti) riittänyt se tosiasia, että koira on lihansyöjä. Silloin tällöin keskustelu koirien ja kissojen ruokinnasta puhtaasti kasvisravinnolla nostaa päätään. Niin käsittämättömältä kuin se valtaosasta koiran ja kissan omistajista tuntuukaan.
Yksi lihansyöjän määritelmä kertoo, että lihansyöjä on eliö, joka saa suurimman osan ravinnostaan syömällä muiden eläinten lihaa. Ei siis syömällä ainoastaan lihaa, vaan suurimmaksi osaksi. Koira on siis lihansyöjä. Katsomalla koiran purukalustoa, on selvää, ettei sillä kasviravinnon hienontamiseen soveltuvia hampaita. Sen hampaat on tehty lihan syöntiin. Koiran ruuansulatuselimistö on lyhyt, se on ”erikostunut” lihan hyödyntämiseen. Esimerkiksi hevosen ruuansulatuselimistö on pitkä, sillä on aikaa sulattaa kasvisravinto ja ottaa siitä kaikki hyöty irti, ja esimerkiksi hevosen paksusuolen toiminta poikkeaa suuresti lihansyöjän paksusuolesta – koska hevonen on luotu kasvinsyöjäksi. Lihansyöjiä koskevat faktat eivät muutu miksikään, vaikka ihmisen arvomaailmassa olisi väärin, että mikään eliö söisi muita eläimiä. Tällaisen ihmisen ihannemaailmassa koira pystyisi hyödyntämään kasvisravintoa ainoana ravinnonlähteenään, ja sillä se pärjäisi mainiosti. Mutta ei. Se, että koiran ruuansulatuselimistö on muovautunut ajan kanssa niin, että se pystyy hyödyntämään jonkin verran kasvisravintoa (melko heikosti), ei tarkoita sitä, että koiraa voisi ruokkia pelkällä kasvisravinnolla. Koira pysyisi hengissä (ehkä), mutta se ei silti olisi koiran vinkkelistä oikein.  Jos ihminen voisi vain päättää, että koirasta tehdään nyt kasvissyöjä, eikö silloin voitaisi päättää myös, että hevonen onkin nyt lihansyöjä? Miksi hevosella olisi enemmän oikeuksia biologisesti oikeanlaiseen ravintoon, kuin koiralla? Eikö eläimen oikeuksiin kuuluu syödä sille sopivaa ravintoa? Jos lihan syöttäminen lihansyöjälle ei sovi ihmisen ideologiaan, älä ota lihansyöjää lemmikiksi.

Koira tarvitsee noin kymmentä erilaista aminohappoa (vrt. ihminen tarvitsee noin kahdeksaa). Lihan aminohappokoostumus on koiralle sopiva. Lihasta koira saa hyvää rasvaa, jota voidaan pitää koiran ehkä tärkeimpänä ravintoaineena. Myös kasvikunnan edustajat sisältävät proteiineja ja rasvaa. Silti ei sovi unohtaa, että nämä ravintoaineet ovat erilaisia (tavallaan ”erimuotoisia”) eläin- ja kasvikunnan edustajilla. Eli esim. kasvikunnan proteiinit eivät aja samaa asiaa koiran elimistössä, kuin lihasta saadut proteiinit. Myös vitamiinien ja mineraalien määrät ja muodot vaihtelevat kasvisten ja lihan välillä. Ja koska koira on (yhä edelleen) lihansyöjä, sille sopivat parhaiten lihan sisältämät mineraalit ja vitamiinit (koska niitä koiran elimistö pystyy hyödyntämään).

Jos hankit jonkin lemmikin, sitä on hoidettava mahdollisimman hyvin. Tämä koskee myös ruokintaa, ravitsemus on osa hyvinvointia. Se, että koirille on olemassa valmista vegaaniruokaa, jonka kerrotaan olevan tasapainoista täysravintoa, ei tarkoita että ruoka olisi koiraeläimelle millään muotoa sopivaa. Eläimille suunnattujen ruokien mainonnassa kun saa väittää melkein mitä vain. Varmasti jokainen ihminen tietää, että koira on petoeläin, joka polveutuu sudesta. Se, ymmärtääkö ja suostuuko ihminen sitä sisäistämään, on sitten asia erikseen. Jo Suomen eläinsuojelulaki sanoo, että eläimelle on tarjottava sille sopivaa ruokaa. Näin ollen kasvissyöjäksi väkisin väännetty koira on joutunut eläinrääkkäyksen kohteeksi, eikö?

Jos omaan ajatusmaailmaasi ei sovi lihan syöminen, eikä sen syöttäminen lemmikkieläimelle, älä ota lihansyöjää. Valitse vaikka kani. Jos haluat kuitenkin sen koiran, voit aina pyrkiä tekemään parempia valintoja sen suhteen, mitä koirallesi syötät. Lihoista voi etsiä mahdollisesti eettisempiä vaihtoehtoja, kuten lammas, poro, hevonen. Jotkin lihantuottajat voivat myydä lihaa suoraan tilalta yksityisille ihmisille: voit ostaa koirallesi lähiruokaa ja kartoittaa syötäväksi joutuvan eläimen kasvatusympäristön, jos siltä tuntuu.

Kun ihmisellä on omia periaatteita ja hän haluaa omalta osaltaan vaikuttaa asioihin, haluaa tehdä sen omien ajatustensa pohjalta ja omalla tavallaan, se on hyväksyttävää ja ihan kunnioitettavaa. Jos tämä tarkoittaa sitä, että ihminen ryhtyy vegaaniksi, se on ihan hyvä. Ihminen on sekaravinnonkäyttäjä ja ihmisen ruuansulatus pystyy hyödyntämään sekaravinnon sijasta myös pelkkää kasvisravintoa (täysipainoisen ruokavalion koostaminen pelkästään kasvikunnan edustajilla vaatii toki ihmiseltä jonkin tason tietämystä). Ihminen pystyy myös itse valitsemaan, mitä suuhunsa laittaa, ihminen voi perustella omia valintojaan ja tehdä niin kuin haluaa. Jos koiran annetaan valita, syökö se kulhollisen riisiä ja porkkanaraastetta, vai jotakin lihapitoista, koira tod.näk. valitsee lihan. Yleensä koiran ei kuitenkaan anneta valita. Ihmisen hommaksi jää hoitaa ja ruokkia koiraansa mahdollisimman hyvin, koiraa koirana kunnioittaen.   

(Jos kiinnostusta löytyy, voi käydä kurkkaamassa Katiskasta lisää aiheesta *klik*  )

Sorkkaa syömässä. Ps: Roki kyllä pitää myös porkkanoista ;)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran akuutti ripuli

Te amo tanto.

Treenisuunnitelmat